torstai 9. toukokuuta 2013

Kanarialla alle vuoden ikäisen kanssa

Ulkomaille lähtö alle vuoden ikäisen kanssa mietityttää monia, joten tässäpä yhdenlainen kokemus. Olimme huhtikuussa viikon Playa del Inglesissa huoneistohotelli Europalacessa. Matka oli Aurinkomatkojen järjestämä. Ajattelimme, että haluamme ensimmäisen reissun lapsen kanssa olevan mahdollisimman helppo, joten valitsimme valmismatkan. Helppoutta lisätäksemme otimme vielä puolihoidon. Varasimme matkan hetkenä, jolloin Tirppana oli valvottanut öisin eikä nukkunut päivälläkään kunnolla eli väsymystaso oli hyvin korkealla. Tietoisuus aurinkolomasta auttoi kummasti jaksamaan pahimman väsymysjakson yli. :) Matkan aikana Tirppana oli 8kk.


Matkan lähestyessä minua mietitytti eniten lentojen sujuminen. Tirppana ei viihtynyt sylissä pitkiä aikoja, koska menohalut olivat kovat. Konttaaminen ja kävely tukea vasten sujuivat jo hyvin kahdeksan kuisena eli paikoillaan olo ei ollut kovin mieluisaa. Lentoa varten varasin muutaman uuden lelun, vaikkakin tuon ikäiselle kelpaa leluksi lähes mikä vain. Lelujen lisäksi mukana olisin pääsiäismunien yllätyskuoria yms. pientä, minkä kuvittelin olevan viihdyttävää. :) Ykkösjuttu oli kuitenkin lelunauha, jossa lelut olivat kiinni. Nauhan ansiosta leluja ei tarvinnut etsiä penkkien alta. 

Matkalaukkuja pakatessa huomasin, että omien tavaroiden pakkaaminen jäi hieman puolitiehen, koska kaikki ajatukset olivat Tirppanan tavaroissa. Kunnon listan tekeminen olisi siis ollut hyväksi, niin olisi tullut itsellekin kaikki tarpeellinen mukaan. :D Tirppanalle lähti matkaan pitkä- ja lyhythihaisia bodeja, mekkoja, ohkasia housuja, uv-suojapuku ja -hattu sekä muutama lämpimämpi vaate. Vaippoina oli housuvaippoja, koska ne pystyy helposti vaihtamaan myös sylissä. Ruokaa varasin noin purkin per päivä, jotta joka päivä tulisi syötyä edes yksi kunnon ruoka. Puurotarpeiksi valitsin valmispuurojauheen, jonka jaoin pieniin minigrip-pusseihin valmiiksi annoksiksi. Hedelmäsoseita varasin vain muutaman. 

Matkarattaat reissuun ostimme parilla kympillä käytettyinä. Eipä olisi ainakaan haitannut, jos ne olisi hajonnut kovassa käsittelyssä lentokentällä. Suunnittelin myös aurinkovarjon ostamista, mutta ajattelin, että eiköhän sitä ilman pärjää. Ilman pärjäsi, mutta olisi ollut ehkä helpompaa varjon kanssa, koska Tirppana ei suostunut pitämään aurinkolaseja. Häikäisyä piti siis estää harsolla, joka taas peitti useimmiten koko näkyvyyden. Onneksi Tirppana kuitenkin viihtyi näkösuojan takana. Harso ja pyykkipojat kannattaa siis varata matkaan. Matkarattaita varten ompelin itse suojapussin vanhasta lakanasta. Finnairilta saa lentokentältä muovipussin, mutta sama pussi pitää säilyttää paluumatkalle. Seurasin erikoistavaroiden hihnalla muiden matkarattaita, ja huomasin, että pussit olivat todella repaleisia jo menolennon jäljiltä. Eli ainakin sillon, jos ottaa reissuun paremmat rattaat, joiden haluaa säilyvän myös puhtaina, niin kannattaa harkita kankaista pussia. Ehkä parhaimpana vinkkinä itse bongasin matkavinkkejä googlettaessa, että vaippapaketin voi laittaa matkarattaiden tavarakoriin lennon ajaksi. En tiedä, onko luvallista, mutta meille ei ainakaan sanomista tullut. Meillä oli yksi pieni housuvaippapaketti matkassa. Tarkoitus oli ostaa lisää paikanpäältä, mutta saatiinkin kuskata osa vielä takaisin, koska vaippoja ei kulunutkaan normaalia määrää. Siitä lisää myöhemmin.

Rattaiden lisäksi matkassa oli myös Ergo Performance -kantoreppu, joka oli kätevä lentokentällä sekä hiekkadyyneillä kävellessä. Repun käyttökokemuksista olisi tarkoitus kirjoittaa joskus oma postauksensa, mutta toki saa kyselläkin. Ko. repusta en nimittäin itse ainakaan ole löytänyt kuin muutamia kirjoituksia. Mallihan poikkeaa jonkin verran perusErgosta. 

Miten reissu sitten meni? Matkan alku ei vaikuttanut lupaavalta, koska Tirppana aloitti oksentamaan lähtöä edeltävänä yönä. Silloin ajatuksissa pyöri jo matkan peruuntuminen tai loman pilalle meno, jos lähdetäänkin reissuun. Riskinähän oli, että me vanhemmatkin sairastuisimme. Aamuyöstä saimme kuitenkin kaikki nukkua rauhassa ja päätimme lähteä matkaan. Lento lähti aamu kahdeksalta. 

Lennot sujuivat meiltä hyvin. Menolennolla Tirppana nukkui poikkeuksellisen paljon mahataudin vuoksi. Oksentaminen ei onneksi enää vaivannut. Silloin meillä oli eturivipaikat, jotka valitsimme lähtöselvityksen yhteydessä ilman lisämaksua. Kannattaa siis tehdä lähtöselvitys netin kautta heti, kun on mahdollista. Eturivipaikallahan on jalkatilaa enemmän eli lapsi pystyy olemaan myös lattialla. Paluulennolla istuimme kakkosrivillä. Tirppana viihtyi yllättävän hyvin, vaikka nukkuikin vain lyhyet unet. Lennon lapsiperheet oli laitettu lähekkäin istumaan, joten lapset viihdyttivät toisiaan. :)  


Lentoemänniltä saa kuumaa vettä puuroon ja he lämmittävät purkkiruoat jossain, kun pyysi. Siinä kesti jonkin aikaa eli kannattaa ennakoida. :) Oma ruoka tuotiin ensin toiselle ja sitten vaihdettiin syliä. Joku vinkkas, että kannattaa ottaa lapselle oma peitto lennolle mukaan, koska koneessa on kylmä. Meillä peitto jäi käyttämättä, koska koneessa oli melkeinpä kuuma. Mutta sehän riippuu koneesta. Lentokoneen vessassa ei pysty pesemään vauvan kakkapyllyä ja kakkaisten vaatteidenkin puhdistaminen oli haasteellista. Tämä tuli todettua, kun neiti päätti tehdä varmaan isoimmat kakat ikinä juuri lentokoneessa.

Pyykinpesuaine oli meillä ihan tarpeellinen, niin ei tarvinnut kakkasia ja oksennuksessa olevia vaatteita kuskata likaisina takas. Kaikkeen on hyvä varautua. :)

Mahatauti ei onneksi pilannut meidän lomaa. Alkulomasta Tirppana oksensi vielä muutaman kerran, mutta oli silti hyväntuulinen ja jaksoi touhuta. Emme siis antaneet taudin häiritä tekemisiä. Tauti kylläkin aiheutti sen, että saimme kuskata purkkiruoat takaisin Suomeen. Rintamaito ja hedelmäsoseet olivat ainoat, jotka maistuivat. Loppuviikosta myös puurokin teki kauppansa sekä tuoreet hedelmäpalat.
Jatkuva imetys oli itselleni aluksi ainakin voimia vievää, koska ruoka ei meinannut maistua minullekaan kunnolla ja Tirppana yritti tilata lisää maitoa. Ei kovin hyvä yhdistelmä. Onneksi maito kuitenkin riitti hyvin. Kuulin myös muilta lapsiperheiltä, että vaikka lapset olivatkin terveitä, niin kunnon ruoka maistui huonosti. Ilmeisestikin lämmön ja oudon ympäristön vaikutuksesta. Aiemmin mainitsin, että vaippoja meni normaalia vähemmän ja se ilmeisestikin johtui mahataudista, jonka vuoksi ylimääräistä nestettä ei kertynyt. Loppumatkasta vaipat kastuivat vasta normaaliin tapaan. 

Huoneistohotelli oli hyvä valinta, koska erillinen makuuhuone antoi lapselle nukkumisrauhan iltaisin. Ja tietysti keittolevyt ja jääkaappi olivat myös hyödyllisiä. Hotelli Europalace ei ole kaikkein lapsiystävällisin paikka, koska hissi lähti vasta toisesta kerroksesta eli rattaat joutui aina kantamaan hissille. Hotellissa ei myöskään ollut hyvää lastenallasta. Muuten olimme kyllä tyytyväisiä hotelliin. Aamupala ja illallinen olivat maittavia ja joka puolella oli siistiä. Huonokuntoiselle hotellin sijainti ei ole kaikkein parhain, koska palveluiden äärelle päästäkseen joutui kapuamaan ison mäen ylös rappusia tai liuskaa pitkin. 


Huonosta alusta huolimatta matkamme oli onnistunut. Matkaan tulee lähteä avoimin mielin, turhia stressaamatta. Ja on hyvä varautua yllätyksiin. :) Eräs suomalaismies rohkeni kysyä minulta, onko lapsen kanssa matkustaminen rasittavaa. Hämmennyin kysymyksen sanavalinnasta ja en osannut oikein vastata mitään järkevää. Mies vain totesi, että ilmeisesti on rasittavaa. Kannattaisi jättää lapsi mummolle hoitoon. Siinä vaiheessa totesin, että ei tämän ikäistä noin vain jätetä viikoksi. Harmitti jälkeenpäin, kun en siinä hetkessä osannut valita sanojani oikein kysymykseen vastatessa. Enhän minä nyt lapsesta lomalle lähde, vaan lomat on perheen yhteistä aikaa! Tokiha sitä välillä voi lomailla kahdestaankin miehen kanssa, mutta vielä ei ole sen aika. Meidän loman tarkoituksena oli päästä hetkeksi eroon kotitöistä ja nauttia auringosta. Onhan se lapsen kanssa eläminen tottakai ajoittain rasittavaa olipa missä ympäristössä tahansa. Mutta siitähän se on kiinni, miten asian ajattelee ja millä asenteella on liikkeellä. 

Alle vuoden ikäisen kanssa lomailu ei ehkä ole samalla tavalla rentouttavaa kuin ilman lapsia, mutta aurinko ja ympäristönvaihto antavat paljon uutta energiaa kotiarjen pyöritykseen. Suosittelen!

2 kommenttia:

  1. Omaa kokemusta ei ole, mutta olen jäänyt siihen käsitykseen, että lentokoneessa lapset usein kakkaavat helpommin ja isosti. Tiedä sitten, mistä moinen voisi johtua.

    VastaaPoista
  2. Ehkä eniten on kyse uskalluksesta lähtee ulkomaille tai miksei kotimaassaki jonneki vähän pidemmän matkan päähän esimerkiks just viikon ajaks.

    Kokemustahan meillä ei oo vielä muualla ku Suomessa matkailusta, mutta pidemmätki vierailut mummin ja papan luokse on matkasta huolimatta menny mukavasti. Kunhan vaan tosiaan muistaa noi viihdytyskeinot ja muut. NIin ja tietysti se kakka tulee just sillon ku on syystä tai toisesta, esimerkiks lentokoneessa, mahollisimman huono hetki ja hankalat olosuhteet.

    VastaaPoista

Jätä käyntikorttisi tai kerro mieleesi nousseita ajatuksia :)

Pysäkillä

Elämä on matka. Yksikään matka ei kiidä niin kovaa vauhtia, ettei ehtisi pysähtyä ennen määränpäätä. Joskus matkanvarrelta nousee kyytiin uu...